Photo by Odiseo Castrejon on Unsplash

Pastila zilei #259: Umorul în Imperiul Roman

Ciprian Ghetau

--

Deși nu există înregistrări scrise ale glumelor specifice perioadei Imperiului Roman, umorul era o formă de expresie foarte personală și culturală.

La fel ca în orice societate, oamenii din Roma Antică ar fi râs de politicieni și de evenimentele politice. S-ar fi făcut glume despre împărați, senatori și alte figuri publice.

Alt tip de umor, scatologic, se baza pe funcțiile corporale și pe subiecte considerate tabu — a fost popular în multe culturi și în diferite perioade istorice. Romanii ar fi făcut glume despre alte popoare pe care le considerau barbare sau stranii. Mai mult, s-ar fi spus glume despre evenimentele cotidiene, despre probleme sociale și despre interacțiunile dintre oameni.

De unde putem deduce aceste informații?

Scriitori si filozofi au scris satire în care își bat joc de aspecte ale societății romane. În Pompeii, arheologii au descoperit graffiti cu conținut sexual sau satiric. Există fragmente de comedii latine care ne oferă o idee despre tipurile de umor care erau populare.

Un exemplu de glumă romană:

Un senator se întoarce acasă după o zi lungă la Senat și își găsește sclavul mâncând la masa stăpânului. Furios, senatorul îl întreabă: “Ce faci, mă, mânânci din farfuria mea?” Sclavul, cu un zâmbet larg, îi răspunde: “Mă gândeam că dacă tu poți mânca din bani publici, pot și eu să mănânc din farfuria ta.”

--

--

Ciprian Ghetau

Repeat entrepreneur, tech investor, Founder & MP @ BSC, formerly M&A Head @ CP (now Oaklins), Co-Founder & COO @ ATLNG, alum @FreemanSchool and @FulbrightPrgrm.